Zijde; alles wat je moet weten!

Zijde

Zijde is een natuurlijke textielsoort dat afkomstig is van de cocon van de zijderups (of Bombyx mori). De stof wordt onder andere gebruikt voor blouses en shawls, maar ook voor bijvoorbeeld beddengoed. Zijde is heerlijk zacht, soepel, ademend en heeft een prachtige glans. Het is dan ook niet gek dat deze stof zeer geliefd is bij een hoop mensen.

Enkele andere eigenschappen (voordelen);

  • Zijde is erg sterk;
  • De stof voelt bij warm weer koel aan en bij koud weer juist lekker warm. Om deze reden wordt het ook regelmatig als beddengoed gebruikt;
  • Het kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat het vochtig aanvoelt.

De productie van zijde is een zeer kostbaar proces. Hierdoor heeft men geprobeerd de stof na te maken. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn viscose en lyocell.


Inhoudsopgave


Hoe wordt zijde gemaakt?

Zodra (zijde)vlinders uit hun cocon komen, zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te paren. Na het paren sterft het mannetje. Het vrouwtje legt (in één keer) 300 tot 500 eitjes en sterft hierna ook.

Na ongeveer twee weken komen er uit een eitje een rups (of larve). De rups voedt zichzelf met moerbeibladeren totdat deze 10.000 keer zo zwaar is en ongeveer acht centimeter lang.

Zijderups

Als ze volwassen zijn spinnen zij zichzelf in tot een cocon. Ze persen uit kleine openingen van hun kaken lijm en zijdedraad. Al spinnend worden ze kleiner en verdwijnen ze in de cocon. Na drie dagen zijn ze klaar en hebben dan 2000 meter zijdedraad gesponnen.

Cocon zijde

De bedoeling is dat de rups in die cocon een vlinder wordt en de cocon stuk maakt als hij er uit komt. Dit beschadigd echter de doorlopende zijdedraad. Om dit te voorkomen wordt de cocon gekookt voordat de rups een vlinder wordt. De rups (of eigenlijk chrysadile) is op dit moment buiten bewustzijn. Tijdens het koken smelt ook de lijm (sericine) waardoor het de draad gemakkelijker afgewikkeld kan worden.

Hierna verwerkt men de zijdedraden tot garen. Na een kleurbad wordt het garen gedroogd en tot strengen gesponnen.

Zijde weven

Bekijk hier een interessante video over de productie van zijde (bron: NPO) >>

Diervriendelijkheid

Over de diervriendelijkheid van de zijdeproductie bestaat nogal wat discussie.

Veel dierenrechtenorganisaties zijn tegen het produceren van zijde aangezien de zijderupsen levend in hun cocon gekookt worden. Aan de andere kant leiden de rupsen niet. Ze zitten op dat moment namelijk in een bewusteloze fase en zijn door de stoom van het kokende water vrijwel direct gedood.


Waar komt zijde vandaan?

Zijde is oorspronkelijk ontdekt in China. Het verhaal gaat (en pin me hier niet op vast) dat Xiling, de vrouw van keizer Huang Di (de derde keizer van China, ongeveer 2700 v.Chr.), zijde ontdekte toen zij thee dronk onder een moerbeiboom. Per toeval viel er een cocon van een zijderups in haar thee. Het verbaasde haar hoe de cocon ontrafelde en er een prachtige, lange, draad overbleef.

Xiling onder een moerbeiboom

Ze vond de draad zo mooi en krachtig, dat ze meer dan duizend cocons verzamelde en hier een gewaad voor de keizer voor liet maken.

Tegenwoordig is China nog altijd (verreweg) de grootste zijdeproducten ter wereld, al neemt de productie de laatste jaren wel iets af. In het onderstaande tabel vind je een overzicht van de acht landen met de grootste zijdeproductie ter wereld (dit zijn wereldwijd alle landen die minimaal 100.000 kilo zijde per jaar produceren).

Land

Hoeveelheid zijde (in kilo’s)

China

142.000.000

India

31.906.000

Oezbekistan

1.200.000

Thailand

680.000

Brazilië

600.000

Vietnam

520.000

Noord-Korea

365.000

Iran

120.000


SHOP ONZE ZIJDE BLOUSES >>

Zijde blouses


Zijde behandelen

Zijde is een van de meest luxueze stoffen die je kunt dragen. Het valt mooi om het lichaam en het heeft daarnaast een perfecte afwerking. Een van de (vele) voordelen van zijde is dat de stof zeer goed ademt. Dit betekent dat het niet elke keer gewassen hoeft te worden nadat je het gedragen hebt. Zijde is een kwetsbare stof en het is daarom wel van belang dat je er voorzichtig mee omgaat. Om jouw prachtige kledingstuk ook zo lang mogelijk in perfecte conditie te houden raden we je daarom aan het op de volgende manieren te behandelen;

Zijde behandelen

Stomen

Als je zijden kledingstuk niet bevuilt is, is stomen de beste oplossing. Bij het stomen van kleding wordt namelijk 99.9% van de bacteriën gedood. Een goede handstomer koop je al vanaf zo'n €50,- bij de meeste elektronicawinkels.

Wassen

Wanneer je favoriete kledingstuk bevuilt is ontkom je er niet aan om het toch te wassen. Je kan dit dan het best doen op het handwas-programma op de wasmachine.Het is belangrijk om een wasmiddel te nemen dat vrij is van enzymen. Het beste is om een wasmiddel te gebruiken dat speciaal is gemaakt voor fijne en kwetsbare stoffen. Normaal wasmiddel beschadigd namelijk het vet dat ervoor zorgt dat zijde zo zacht aanvoelt.

Drogen

Zodra het kledingstuk gewassen is kan je deze het beste gelijk aan een kledinghanger hangen om te drogen.

Strijken

Als je je kledingstuk moet strijken, doe dit dan altijd op lage temperatuur (maximaal één punt). Je kan daarnaast ook de stoomstand aanzetten. We raden je wel aan (als die mogelijkheid er is) om het kledingstuk te stomen. Hierdoor kan deze namelijk niet beschadigen.


Meer stoffen
Cashmere / Linnen

Bekijk al onze zijden producten
Blouses / Shawls