Tencel; Alles over deze duurzame stof

Tencel

Tencel is de geregistreerde merknaam van de stof lyocell. Lyocell is dus de stof en Tencel is de geregistreerde merknaam die wordt geproduceerd door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing.

Wat is Tencel

Tencel is een stof dat op duurzame wijze wordt geproduceerd. De eigenschappen van Tencel komen overeen met die van viscose. De stof kreukt echter minder en is nog sterker, zeker als het nat is. Het belangrijkste voordeel is toch echt wel de duurzaamheid. Het heeft dan ook niet voor niets  het EU Ecolabel van de Europese Commissie gekregen.

De productie van Tencel

Tencel wordt gemaakt van houtpulp. Dit wordt gemaakt door het cellulose uit de vezels van het hout af te scheiden. Dit is in principe niet anders dan bij viscose. Het verschil zit hem in twee aspecten.

  • De oplosmiddelen die gebruikt worden bij viscose zijn veel schadelijker voor het milieu.
  • De oplosmiddelen die gebruikt worden bij Tencel worden voor meer dan 99% teruggewonnen.

Productie van tencel

De productie van Tencel gaat via een duurzame, gesloten kringloop. Dit betekent dat ten eerste dat voor elke boom die gebruikt wordt een nieuwe wordt teruggeplant. Daarnaast wordt dus 99% van de oplosmiddelen gerecycled en opnieuw gebruikt.

Het nadeel is dat de productie veel energie kost. Lenzing heeft dit opgelost door samen te werken met organisaties die energie wekken uit niet-recyclebaar materiaal.

De uiteindelijke (lyocell) vezel die wordt geproduceerd is daarnaast composteerbaar en volledig biologisch afbreekbaar. Klaar voor hergebruik!

Eigenschappen van lyocell

  • De vezel is sterk en zijdezacht;
  • Lyocell droogt snel;
  • Het belangrijkste aspect van lyocell is absoluut de duurzaamheid.