Linnen; Alles over deze prachtige stof

Linnen

Linnen is een stof dat wordt gemaakt uit de vlasplant. Linnen is erg populair omdat het heerlijk comfortabel draagt en erg sterk en daarnaast duurzaam is. Omdat de stof vocht absorberend is wordt het vaak gedragen in de zomer, maar ook gebruikt als badstof.


Inhoudsopgave


De productie van linnen

De transformatie van vlas naar linnen gaat in (globaal gezien) in 5 stappen.

Zaaien en oogsten

De vlasplant (waar linnen van wordt gemaakt) is de enigste natuurlijke vezel die op dit moment nog op grote schaal in Europa verbouwd wordt. Ons klimaat en onze bodem zijn hier namelijk uitermate voor geschikt.

Elk jaar wordt in maart vlaszaad gezaaid. Binnen enkele dagen ontkiemen als de eerste zaadjes. Vlasplanten groeien zeer snel. Tussen het zaaien en het oogsten zit namelijk maar zo’n 100 dagen.

Na ongeveer 100 dagen is een de vlasplant volgroeid en komt deze in bloei. Dit is echter maar van korte duur aangezien elke bloem slechts één dag in bloei stat.

Tijdens het oogsten (dit gebeurt in juli) wordt het gewas niet gemaaid, maar met wortel en al uit de grond getrokken. Dit wordt zo gedaan omdat de vlasvezel niet alleen in de stengen, maar ook in de wortel van plant zit.

Vlasplant in bloei

Drogen en roten

Na het oogsten wordt het vlas over het veld verdeed. Hier blijft het vervolgens een aantal weken liggen om te roten. Roten is het blootstellen aan de natuur (regen, zonneschijn, wind en grond) en wordt gedaan om pectine (houdt de vlasvezel en stengel samen) af te breken. Tijdens deze periode krijgt de vlasvezel ook haar unieke goudgele kleur.

Tijdens het roten wordt het vlas regelmatig omgekeerd, zodat alle kanten gelijkmatig drogen en niet gaan rotten. Zodra het vlas voldoende gedroogd en geroot is wordt het in balen van de akker gehaald.

Linnen drogen en roten

Zwingelen en hekelen

Na het drogen en het roten worden de vlasvezels (mechanisch) gezwingeld en gehekeld. Hierbij worden de vlasvezels gescheiden van de stengels. De ruwe vlasvezels worden gekamd en in enkele stappen getransformeerd tot een fijne, zijdezachte vezel.

De korte vezels (ofwel de lokken) worden gebruikt voor bijvoorbeeld touw. De lange vezels (ofwel het lint) wordt gebruikt voor de fijne stoffen, die bijvoorbeeld worden gebruikt bij het maken van jurken of broeken.

Europa verwerkt jaarlijks zo’n 120.000 ton vlasvezels, afkomstig zijn van ongeveer 75.000 hectare vlasvelden.

Spinnen

Tijdens het spinnen worden vlasvezels getwijnd om ze met elkaar te verbinden tot garens. Fijne lange vezels worden nat gesponnen tot een fijne, glanzende vlasgaren. Kortere vezels worden droog gesponnen tot een minder regelmatige garen. Hier wordt vaak bijvoorbeeld touw van gemaakt.

Weven

De kettinggaren (lange rollen met garen) worden vervolgens geweven tot lappen linnen, waarvan prachtige producten worden gemaakt.

Gewoven linnen


De eigenschappen van linnen

Linnen is de laatste jaren weer flink terrein aan het winnen in populariteit. Dit is niet zo gek als je naar de eigenschappen van linnen kijkt;

  • De stof is ontzettend zacht en draagt dus heerlijk comfortabel
  • Linnen is vocht absorberend; het kan tot 20% van het eigen gewicht absorberen. Ideaal voor in de zomer!
  • Hoe vaker je linnen gebruikt, hoe sterker in soepeler het wordt;
  • Linnen is duurzaam!


Linnen en duurzaamheid

Linnen is een duurzaam product. De vlasplant is een plant die snel groeit en weinig bestrijdingsmiddelen en zorg nodig heeft. Daarnaast wordt de vlasplant volledig benut (inclusief de wortel). Daarnaast is de stof erg sterk. Het is niet voor niets dat de korte, ruwe vezels vaak worden gebruikt voor bijvoorbeeld touw. Producten die gemaakt zijn van vlas zijn recyclebaar en volledig biologisch afbreekbaar.


Hoe was je je linnen kleding?

Wassen

Linnen kan gewoon in de wasmachine. Het kan daarnaast redelijk goed tegen warmte. Het is dus in principe geen probleem om je kledingstuk te wassen op 40 graden. Kijk wel uit met centrifugeren en drogen. Dit kan namelijk de vezels beschadigen. Omdat linnen van zichzelf snel droogt is dit ook niet nodig.

Stomen en strijken

Linnen kreukt snel, heel snel. Dit is ook niet perse een probleem om dat dit juist een mooi effect aan je kleding kan geven. Ga je toch voor de kreukvrije look? Dan kan je ervoor kiezen om je kledingstuk te strijken op hoge temperatuur. Maak deze dan wel van tevoren een klein beetje vochtig, anders gaat het niet lukken.

Stomen met een handstomer is daarnaast ook een makkelijke oplossing. Geen zorgen, linnen kan tegen hoge temperaturen!

Bekijk altijd voor de zekerheid even het was label, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Meer stoffen

Zijde / Cashmere http://ec.europa.eu/ecat/product/en/34/textile-products-lenzing-lyocell