Cashmere; alles wat je moet weten!

Cashmere

Cashmere. Je heb er vast wel eens van gehoord en het zou zelfs goed kunnen dat je het in je kast hebt hangen. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is dit woltype zo bijzonder? En niet onbelangrijk; hoe houd je je prachtige cashmere kleding het langst mooi?

Op al deze prangende vragen (en meer) ga ik je in dit artikel antwoord geven.


Inhoudsopgave

 1. Wat is cashmere
 2. Waar wordt cashmere van gemaakt?
 3. Hoe wordt cashmere gemaakt?
 4. Waarom is cashmere zo kostbaar?
 5. Behandelen
 6. Hoe was je cashmere?
 7. Wat te doen tegen pillen?

Wat is cashmere

Cashmere (of kasjmier) is een prachtig, maar ook kostbaar wolsoort. De wol is afkomstig van de kasjmiergeit, die zijn oorsprong kent uit het kasjmiergebied. Dit is een uitgestrekt bergachtig gebied in China, India & Pakistan. 

Kasjmiergebied en kasjmiergeit


Waar wordt cashmere van gemaakt?

Kasjmiergeiten hebben als het ware twee vachten:

 • Een ruwe, beschermende vacht aan de buitenzijde;
 • Een zeer zachte en warme ondervacht. Deze vacht beschermt de geit tegen de koude omstandigheden waarin het leeft.

Cashmere wordt dus gemaakt van de ondervacht van de kasjmiergeit, welke leeft in het kasjmiergebied. De hoogste kwaliteit zit bij de nek en de kin.Hoe wordt cashmere gemaakt?

In het voorjaar verliezen geiten hun vacht en wordt de cashmere gewonnen. Traditioneel wordt de ondervacht met een metalen kam uitgekamd. Tegenwoordig wordt (in grote bedrijven) de geit ook vaak geschoren. De ondervacht wordt dan machinaal van de buitenvacht gescheiden.

Vervolgens wordt de gewonnen wol gekaard. Dit betekent dat de haren met een speciale wolkam gekamd worden. Hierdoor komen ze evenwijdig te liggen en kan er een draad worden gesponnen.

Waarom is cashmere zo kostbaar?

De wol is zo kostbaar omdat een kasjmiergeit slechts 150 gram cashmere per jaar produceert. Ter vergelijking; een merinoschaap produceert elk jaar zo’n vijf kilo wol! Er zijn daarnaast simpelweg geen andere dieren die zulk zacht en soepel wol hebben. De vezel van een kasjmierhaar heeft een dikte van 12-19 µm (micrometer).

Om de kleding betaalbaar te houden wordt de cashmere vaak gecombineerd met een ander soort wol, zoals bijvoorbeeld merino.


Cashmere behandelen

Omdat cashmere zo kostbaar is, is het natuurlijk wel belangrijk dat je het zo goed mogelijk onderhoudt. Op deze manier blijft jouw favoriete kledingstuk het langst mooi en kun je er de aankomende jaren van genieten!

Hoe was je cashmere?

In tegenstelling tot wat je vaak op het internet leest, raden wij eigenlijk altijd aan om cashmere te wassen in de wasmachine (belangrijk; gebruik het wol programma, maximaal 30 graden) en niet te wassen met de hand. Dit heeft een aantal redenen;

 • Als je je cashmere kledingstuk met de hand wast wordt deze al snel veel te nat. Om het vervolgens droog te krijgen wring je het kledingstuk uit. Door het wringen rek je de vezels echter uit, of maak je ze stuk, waardoor je kledingstuk vervormd.
 • Het wol programma op de wasmachine centrifugeert de kleding op een dusdanig toerental dat je kleding hiervan niet beschadigd.
 • Het wol programma spoelt niet na met koud water. Hiervan krimpt en vervilt cashmere namelijk.

-

Was je cashmere kledingstuk gerust in de wasmachine, maar gebruik altijd het wolprogramma op maximaal 30 graden!

-

Gebruik daarnaast altijd maar een klein scheutje milde wasmiddel. Speciale wasmiddel voor wol is niet nodig. Een wasmiddel zoals bijvoorbeeld Robijn Wol & Fijn  doet zijn werk prima!

Je kledingstuk drogen
Laat het kledingstuk altijd liggend drogen. Bijvoorbeeld op een wasrekje of op de strijkplank met een handdoek ertussen. Ook hierdoor voorkom je dat de kasjmiervezels uitrekken of kapot gaan.

Was je de kleding niet te vaak!
Cashmere is een natuurlijk product en reinigt in principe zichzelf. Ruikt je favoriete trui dus niet helemaal fris? Stop deze dan niet gelijk in de wasmachine, maar laat deze even een dagje luchten. Dit kan bijvoorbeeld buiten in de open lucht, maar ook in de douchecabine. De dampen die vrijkomen tijdens het douchen verwijderen al een groot deel van de nare luchtjes.

Wat te doen tegen pillen?

Het is helaas onoverkomelijk dat je kledingstuk op een gegeven moment kan gaan pillen. Kleding gaat pillen omdat er wrijving onstaat. Dit gebeurt tijdens het wassen, maar ook tijdens het dragen.

Kleding is gemakkelijk te ontpillen met een pluizentondeuse of ontpiller. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf €10,-.


Andere stoffen

Zijde Linnen / Tencel

Bekijk al onze items met cashmere!
Sjaals / Truien en vesten