Capsule Wardrobe in vier visuele stappen

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een minimalistische garderobe dat maar uit een beperkt aantal items bestaat. Deze (veelal tijdloze) items zijn zorgvuldig samengesteld waardoor de mogelijke combinaties oneindig zijn.

Kies je ervoor om op deze manier je kledingkast in te richten, dan zal je merken dat je aankopen bewuster zijn, je tijd zal besparen en daarnaast creëer je ook nog eens je eigen, persoonlijke stijl!

Een capsule wardrobe is ontstaan vanuit een milieubewust perspectief. Zogenaamde fast consumer goods zijn niet bevorderlijk voor het milieu. Wanneer je kleding van echt goede kwaliteit koopt, blijven de items langer in je garderobe en draag je deze items ook bewuster.

De laatste jaren is de capsule wardrobe alsmaar populairder geworden. Dit neemt echter niet weg dat dit begrip al in 1970 is bedacht door Susie Faux. Donna Karen (van DKNY) nam dit idee over en kwam in 1985 met een heuse capsule collectie.


Wat zijn de voordelen?

Ken je dat? Je loopt over straat en je ziet iemand voorbij lopen. Haar uiterlijk lijkt bescheiden, maar toch trekt ze je aandacht.

In de eerste instantie weet je niet gelijk wat het is, maar er is ‘iets’. Het zijn zeker geen opvallende dure juwelen of crossbodytas met opvallende appliques.

Als je nog eens goed kijkt zie je gewoon dat het allemaal klopt. Het zijn items van goede kwaliteit, de pasvorm is perfect en de combinatie misschien nog wel beter.

Dit komt haar zelfvertrouwen ook nog eens ten goede en dat merk je aan alles.

Ze draagt haar kleding met een bepaalde klasse en gaat niet mee met de modetrends. 

Als je denkt, zo’n kledingkast wil ik ook, dan is een capsule wardrobe een perfecte oplossing voor jou!

En dit is pas één van de vele voordelen. Enkele andere voordelen zijn;


Bewustwording van je kledingkast

We leven in een koopzuchtige wereld. Een mens ontvangt gemiddeld zo’n 2.500 reclameboodschappen per dag en neemt er daarvan zo’n 100 tot zich.

Mensen kopen zich een slag in de rondte en vaak levert dit nogal wat cognitieve dissonantie (spijt na de aankoop) op.

Kies je ervoor om je kledingkast op de bouwen met de capsule wardrobe methode, dan weet je feilloos wat je al in jouw kledingkast heb en wat niet. Je merkt snel dat minder gevoelig wordt voor alle prikkels van buitenaf en dat je bewuster zal zijn bij het aanschaffen van je kleding.


Kwalitatief betere kleding

Een capsule wardrobe is gebaseerd op minimalisme en bestaat dus maar uit zo’n 37 items.

Als je je bedenkt dat de gemiddelde kledingkast van een vrouw uit 173 items bestaat dan is de rekensom snel gemaakt. Je zult met een capsule wardrobe een hoop geld besparen.

De items die je koopt zullen van betere kwaliteit zijn. Voordeel daar weer van is dat deze veel langer mee gaan.


Duurzaamheid

Zoals eerder beschreven is een capsule wardrobe ontstaan vanuit een milieubewust perspectief. Je hebt minder kleding nodig en omdat je daardoor geld overhoud kan je ook meer kopen vanuit een duurzaam perspectief.

Fast fashion is goedkoop, maar ook heel slecht voor het milieu. De kleding wordt geproduceerd, verpakt en verscheept. Dit alles heeft een enorme impact op het milieu. Het is dan ook niet voor niets dat kleding in ‘De top 10 van grootste impacts in ons dagelijks leven’ (Babette Porcelijn) is geplaatst.

Grootste impacts in ons dagelijks leven

Wereldwijd produceren we 80 miljard kledingstukken per jaar. Dit is 400% meer dan twee decennia geleden. Daarnaast gooien we onze kleding ook snel weer weg. Gemiddeld produceert een mens zo’n 82 pond (37 kilo) textielafval per jaar. Zonde!

Daarnaast krijgen grote kledingwinkels veel van hun kleding geretourneerd. Omdat zij lange retourneringstermijnen aanhouden wordt de teruggestuurde kleding vaak weggegooid, of verkocht tegen dumpprijzen.


Je creëert je persoonlijke stijl

Naast het duurzame aspect is het grote voordeel ook dat je langzaam maar zeker echt je persoonlijke stijl gaat ontdekken en ontwikkelen. Je gaat kiezen voor de items die echt iets toevoegen aan je garderobe.

Je garderobe wordt overzichtelijk en je kunt (na het lezen van dit artikel ;)) alles goed met elkaar combineren. Op deze manier haal je het maximale uit jouw items!

 

Een laatste voordeel is dat je minder vaak voor je garderobe staat met de vraag; wat doe ik vandaag weer aan? Je kent je kledingkast als geen ander en je weet precies welke combinaties je kunt maken.


Hoe maak je een capsule wardobe?

Een capsule wardrobe maken is niet moeilijk. Oke, het vergt in het begin wat doorzettingsvermogen aangezien er toch wat kleding weg zal moeten, maar je zult uiteindelijk merken dat je je alleen maar vrijer zal voelen.

Omdat we je graag stap-voor-stap op weg willen helpen hebben we het ‘Capsule Wardrobe Stappenplan’ gemaakt.

In dit stappenplan leer je in vier eenvoudige stappen een capsule wardrobe te maken en leggen we de kracht van het combineren uit!


Capsule wardrobe stappenplan

We gaan de capusle wardrobe maken aan de hand van onze planner. Deze kan je hieronder gratis downloaden!

Het is het makkelijkst om de planner uit te printen, zodat je er op kan schrijven. Anders kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld het programma ‘Voorvertoning’ zodat je met de computer of tablet aantekeningen kan maken.


Stap 1: Vul de wardrobe planner in

Ga naar je kledingkast en vul de zojuist gedownloade planner zo volledig mogelijk in. Aan de hand van deze planner ga je straks je kledingkast samenstellen.

Naast de planner kun je ook nog een moodboard maken waar je jouw eigen stijl op creëert. Ik raad je wel aan om dit te doen pas nadat je de planner hebt ingevuld, zodat je bewuster zal zijn van je keuzes.


Stap 2: Opruimen en sorteren

In stap twee gaat het dan toch echt gebeuren. Haal je kleding uit je kast en maak vier stapels;

  • Een stapel met items die je echt niet kan missen. No way dat je deze weg zal doen.

  • Een stapel met items waar je over twijfelt. Kleding in deze stapel draag je eigenlijk niet echt meer, maar je bent er nog niet aan toe om ze los te laten. Ga vervolgens deze stapel nog een keer goed door. Heb je deze kleding echt nodig? Zo ja, stop de kleding dan in een doos en bewaar ze voor een paar maanden. Maak je er na een paar maanden nog geen gebruik van, dan wordt het toch echt tijd om afscheid te nemen.

  • Als het goed is komt er ook een stapel met kleding die je echt niet meer nodig heb. Deze stapel kan je bijvoorbeeld verkopen of aan een goed doel geven.

  • Als laatste heb je nog een stapel met seizoenskleding. In de zomer heb je geen warme cashmere trui nodig, maar volgende winter wel. Ook deze kleding kan je voorlopig opbergen.


Stap 3: Het samenstellen van je capsule wardrobe

Door de eerdere stappen weet je precies wat jouw stijl is, van welke kleuren je houd, en welke items je al hebt. Nu wordt het tijd om de capsule wardrobe echt te gaan samenstellen.

Een goed uitgangspunt zal zijn;

  • 6 paar schoenen (pumps, sneakers, sandalen, etc.)

  • 10 onder stuks (rokken, broeken)

  • 21 boven stuks (shirts, tops, jurken, blazers, vesten, etc.)

Toch zal je al snel merken dat dit nog best wel veel is. Minder stuks mag natuurlijk altijd. Meer liever niet.

Houd bij het samenstellen altijd je kleuren- en patronen schema in gedachten. Kan ik de kleding goed met elkaar combineren? Maak in je hoofd al een aantal combinaties.

In de onderstaande afbeelding laten we zie je al hoeveel combinaties je kunt maken van slechts tien kledingstukken;

Voorbeeld capsule wardrobe


Voorbeeld capsule wardrobe


Stap 4: Maak een shoppinglist

Waarschijnlijk het leukste gedeelte. Nu je precies weet wat je al hebt en wat je nog nodig heb kan je een shoppinglist gaan maken! Maak een lijst met kleding die nog mist en maak een budget. Het is wel de bedoeling dat je niet afwijkt van de shoppinglist.

Veel plezier bij het maken van jouw capsule wardrobe ;)