Sustainable capsule wardrobe

Het hebben van een ‘capsule wardrobe’ houdt in, dat je garderobe uit een bepaald aantal items bestaat. Het liefst van goede kwaliteit, waardoor je een duurzame garderobe opbouwt. Je bepaalt zelf uit hoeveel items jouw ‘capsule wardrobe’ bestaat. Het doel van een ‘Capsule wardrobe’ is het creëren van een minimalistische garderobe met enkel essentiële items (dat is voor iedereen persoonlijk). Officieel gezien gebruik je voor één seizoen 37 items waarmee je vele verschillende combinaties kunt maken.

Het idee van de capsule wardrobe is ontstaan vanuit milieubewust perspectief. De fast-fashion is niet goed voor het milieu. Wanneer je duurzamere kleding van goede kwaliteit koopt, blijven de items langer in je garderobe en draag je de items ook bewuster. 

Het tweede voordeel van het beperken van het aantal items in je garderobe is, dat je ontdekt wat je persoonlijke stijl is. Je gaat items kiezen die echt iets toevoegen aan je collectie. Je garderobe wordt overzichtelijk en je kunt, mits je goede keuzes maakt, alles met elkaar combineren. Hierdoor haal  je het maximale uit je garderobe.

Het derde voordeel is dat je geld bespaart. Je kiest bewust, je items gaan langer mee, en zijn voor meerdere seizoenen geschikt.

Het laatste voordeel is dat je minder vaak voor je kast staat met de vraag: wat doe ik aan? Je bespaart heel veel tijd met het kiezen van je outfit. Zo houd je ook overzicht in je kast.

Een capsule wardrobe is fijn om te hebben, je bent milieuverantwoord bezig en je bespaart jezelf een hoop tijd. Na ieder seizoen check je je kast en kijkt wat nog mee kan naar het volgende seizoen en of je wat wilt vervangen en of toevoegen.

 


 

De gemiddelde vrouw draagt maar 20% van haar kleding in 80% van de tijd. Kijk vooral naar je eigen leven, wat heb je nodig voor je werk of vrije tijd en leg dáár de nadruk op. 

 


 

RIVS capsule wardrobe

 

STAPPENPLAN

 Je kan gebruik maken van een Capsule Wardrobe planner, maar met dit stappenplan is het ook heel eenvoudig om zelf te doen:

 

1. Leg al je kleding bij elkaar.

 

2. Maak een selectie van items die blijven, items die je wil weggeven of verkopen en items die weg moeten.

Verkoop de items of geef ze weg. Kleding is duurzaam en mag een tweede leven krijgen. Als je mooie 

artikelen koopt en deze niet meer wilt, zijn ze altijd nog iets waard voor een ander. Dus win win. 

Vraag je per item ook af waarom je dit item niet of nauwelijks hebt gedragen. Dit kan zijn: pasvorm, kleur of kwaliteit etc. Dit voorkomt toekomstige miskopen.

 

3. Deel de items die blijven in in drie categorieën: essentiële kledingstukken, zomer items en winteritems.

Probeer je kleding in te delen in de volgende categorieën: Blazers, blouses, tops, broeken, rokken, jurken, jassen en schoenen. De volgende items horen niet in je wardrobe capsule: pyama’s, lounge kleding, 

sportkleding, ondergoed, zwemkleding, kluskleding.

 

4. Maak per seizoen een samenstelling van jouw items die goed te combineren zijn met elkaar.

Kijk wat voor jouw leven belangrijk is, draag je graag jeans laat dat dan je uitgangspunt zijn.

Een goede capsule wardrobe bestaat per seizoen uit 37 items, mag altijd minder of iets meer. 

Maar houdt het wel binnen de perken.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kledingstukken die je kiest met elkaar gecombineerd kunnen worden. Een uitgangspunt zou kunnen zijn 6 paar schoenen, 10 onderstuks (broeken, rokken), 

24 bovenstuks (jassen, jurken, truien, vesten, blouses, overhemden, tops, t-shirts).

 

5. Deel je kledingkast zo in dat je een goed overzicht hebt van al je kleding.

Voordat je je kast weer opnieuw gaat indelen is het heerlijk om deze eerst even lekker uit te soppen. Zorg dat je je kleding overzichtelijk indeelt, broeken bij broeken, rokken bij rokken etc. Je kunt zelfs nog binnen deze verdeling een onderscheid op kleur maken.

 

6. Bewaar de items van het andere seizoen in een afgesloten box.

Wanneer je je capsule wardrobe voor een nieuw seizoen gaat samenstellen kun je items uit het seizoen daarvoor weer 

meenemen naar het nieuwe seizoen.

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter